FAQ

1. Müllerovy jogurty

1.1. Jak se jogurty Müller vyrábí?

Mléko se odebírá z farem ve speciálních izolovaných cisternách, které jej uchovávají chladné a svěží. V naší mlékárně je mléko následně pasterizováno (zahříváno až do okamžiku, kdy dojde k odstranění nežádoucích bakterií). Tím se zajistí, že mléko je bez jakýchkoliv nežádoucích látek, které by mohli později ohrozit kvalitu jogurtu. Poté je přečerpáno do speciálních nádrží, kam jsou přidány jogurtové kultury. Tyto bakterie kvasí laktózu (přírodní cukr v mléce) a přeměňují jej na kyselinu mléčnou, která mléko zahustí, a vytvoří charakteristickou strukturu jogurtové hmoty. Jakmile je jogurt připraven, dojde k jeho ochlazení na teplotu, kdy už nejsou bakterie schopny růst. V případě míchaných jogurtů Grácie dojde ke smíchání s pečlivě vybraným ovocem, které si předem sami zpracováváme přímo při výrobě. V případě jogurtů Mix je svěží ovoce nebo cereálie umístěno do samostatné části kelímku, tak abyste měli možnost smíchat je s lahodným krémovým jogurtem, tak jak se Vám zrovna zachce.

2. Složení našich výrobků

2.1. Co to jsou živé jogurtové kultury?

Poctivý jogurt obsahuje živé jogurtové kultury a to Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Tyto látky obsažené v jogurtech pomáhají pozitivně ovlivnit složení střevní mikroflóry a zároveň také přispívají ke snadnějšímu vstřebávání minerálních látek a vitaminů. V neposlední řadě jogurtové kultury pomáhají ochránit dětský organizmus, který je citlivější  před střevními onemocněními a omezují s nimi spojený úbytek hmotnosti.

2.2. Co tím myslíte, když říkáte "obsahuje zdroj fenylalaninu"?

Fenylalanin je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v potravinách bohatých na proteiny jako jsou maso, sýry a mléko, a je jedním z hlavních stavebních kamenů všech bílkovin. Fenylketonurie (PKU, phenylketonuria) je vrozená metabolická porucha, kterou trpí 0,01% populace. Její podstatou je narušení metabolismu aminokyseliny fenylalaninu, která je součástí všech druhů bílkovin. Vzhledem k tomu, že nedochází k celkovému rozštěpení bílkovin, vznikají zplodiny, které se hromadí v organismu. Pacienti s fenylketonurií musí proto ze stravy vynechat potraviny obsahující bílkoviny jako je maso, mléko, obilniny, většina cukrovinek, ořechy, luštěniny, částečně i většina druhů zeleniny. Výrobky obsahující náhradní sladidlo aspartam (např. mléčná rýže Müller DIAT) však obsahují zdroj fenylalaninu a tudíž jsou nevhodné pro osoby trpící fenylketonurií.

2.3. Které výrobky Müller jsou vhodné pro celiaky?

Bezlepkové výrobky mohou být vhodné pro celiaky, avšak v závislosti na jejich individuální situaci. Výrobky, které neobsahují více než 0,002% (20 ppm) lepku jsou v souladu s nařízením Evropské Unie považovány za bezlepkové. V našem případě se jedná o následující produktové řady: jogurty Müller Mix s ovocem, Grácie a Jogurt; mléčné rýže Müller Riso, Milch Reis Diät a Milch Reis Light; a nápoje 

Müllermilk, Fructiv a Kaffee.  Pro další informace o celiakii, navštivte webové stránky celiaků v České republice: celiak.cz/uvod

2.4. Kde najdu nutriční informace na produktové řady?

Veškeré nutriční údaje o všech produktech Müller naleznete v sekci Naše výrobky. 

3. Třídění obalů

Třídění odpadu a s tím spojený sběr jednotlivých druhů (v našem případě především plastů) je v současnosti určitě velice důležitý faktor a to z hlediska ekologického, kdy je cílem šetřit přírodní zdroje. Sběr odpadu probíhá ve speciálních kontejnerech řádně označených konkrétní sběrnou surovinou (plast, papír, sklo…). 

Informace o tom z jakého materiálu je Váš oblíbený produkt se vždy dozvíte na samotném obalu, kde jsou buď čísla označující typ materiálu (6, 16, 32, apod., nicméně většina spadá do kategorie polystyrenů EPS), který je zařazen mezi plasty. V praxi tedy můžeme menší obaly z EPS odložit do žlutých kontejnerů na odpad určených pro plasty. Více informací spojených s recyklací obalů se dočtete na stránkách Ministerstva životního prostředí: www.mzp.cz/cz/obaly

Aktuality

NOVINKA Crème de la Crème

Připravili jsme pro Vás nové lehké a delikátní tvarohové dezerty značkou luxusní řady Müller De Luxe

více zde

Müllermilch MUUH - vyhrajte 10 000€

Připravili jsme pro vás novou soutěž, ve které můžete vyhrát 10 000€!

více zde

Müllermilch limited - MANGO

Müllermilch ohlašuje novou příchuť v limitované edici. Skvělá kombinace lahodného mléka s exotickým...

více zde

archiv