Stavební prvky mléka

Vápník

Mléko je optimální zdroj vápníku. Mléko nebo mléčné výrobky obsahují velké množství hodnotného vápníku, který může být díky laktóze tělem vstřebán. Vápník je stavebním materiálem pro kosti a zuby: jsou díky němu pevnější a stabilnější a je také důležitý pro svaly, nervy a srážení krve. Nedostatek vápníku vede k nesprávnému budování struktury kostí, a proto se považuje za jednu z hlavních příčin osteoporózy (úbytek kostní hmoty).

Hořčík

Hořčík je nezbytný pro stavbu kostí a zubů, jakož i pro přenos podnětů ve svalech a nervech. Kromě toho je hořčík ideálním ochranným štítem proti stresu: jako centrální energetický manažer tlumí aktivitu stresových hormonů.

Půl litru mléka pokryje
60% denního doporučeného množství vápníku
15 - 20% denního doporučeného množství hořčíku a
35-70% denního doporučeného množství draslíku

Jód a Zinek

Mléko obsahuje také jód a zinek. Obě látky jsou důležité pro fungování štítné žlázy, ovlivňují tedy metabolismus. Jód také reguluje funkce centrálního nervového systému, zinek je zase nezbytný pro hojení ran, duševní výkon a imunitní obranu.

Půl litru mléka
pokrývá 8 - 9% denního doporučeného množství jódu a
20 - 29% denního doporučeného množství zinku

Vitamíny

Mléko je také velmi důležité pro svůj obsah vitamínů. Zahrnuty jsou například vitamín A rozpustný v tucích, který je důležitý pro obnovu buněk a zrak, vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku, jakož i vitamíny skupiny B, které jsou zodpovědny za metabolismus svalů, výživu nervů, tvorbu červených krvinek a strukturu bílkovin. Jelikož tyto vitamíny tělo není schopno "skladovat", měly by být dodávány každý den. V mléce jsou obsaženy kyselina pantothenová odpovědná za metabolismus tuků a kyselina listová zodpovědná za metabolismus bílkovin a tvorbu nukleových kyselin.

Půl litru mléka pokryje
16 – 20 % denního doporučeného množství vitamínu A
8 % denního doporučeného množství vitamínu D
15 – 20 % denního doporučeného množství vitamínu B1
60 – 75 % denního doporučeného množství vitamínu B2
17 – 21 % denního doporučeného množství vitamínu B6
67 % denního doporučeného množství vitamínu B12
30 % denního doporučeného množství pantothenové kyseliny
9 % denního doporučeného množství kyseliny listové

Mléčný cukr (laktóza)

Laktóza, která se skládá z glukózy (hroznový cukr) a galaktózy, dává mléku jeho nasládlou chuť. Mléčný cukr zlepšuje vstřebávání vápníku v těle. Kromě toho má pozitivní vliv na imunitní obranu střeva a stimuluje trávení. Pokud při konzumaci mléka zažíváte trávící potíže, příčinou může být nesnášenlivost mléčné laktózy (laktózová intolerance).

Půl litru mléka obsahuje 23,5 g sacharidů a pokrývá 8% Vaší doporučené denní dávky.

Mléčná bílkovina

Mléčná bílkovina je snadno stravitelná, poskytuje mnoho životně důležitých aminokyselin a má vysokou biologickou hodnotu - což znamená, že ji lidské tělo může velmi dobře využít k vytváření vlastní bílkoviny v těle. Mléčná bílkovina je pro tělo nezbytná, protože slouží jako stavební blok svalové a tělesné hmoty, stejně jako enzymy, jako surovina pro hormony, jako transportní prostředek v krvi a tvorbu protilátek. Obzvláště děti a dospívající potřebují vysoce kvalitní bílkoviny. Kvůli genetické predispozici se u některých lidí může vyvinout alergie na složky mléčné bílkoviny.

Půl litru mléka obsahuje 17 g bílkovin a pokrývá 34% vaší doporučené denní dávky.

Mléčný tuk

Mléčný tuk je zvláště snadno stravitelný a je zdravý, protože má relativně vysoký obsah mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem. Již 10 až 20 minut po konzumaci lze v krvi detekovat mléčný tuk. Kromě jeho hlavní funkce dodavatele energie, je mléčný tuk nosičem různých látek určených k aromatizaci a vitaminů rozpustných v tucích A, D, E a K. Mléko a mléčné výrobky jsou obvykle k dispozici v různých hladinách tuku. Existují tři různé druhy:

  • "Plnotučné mléko" s obsahem alespoň 3,5% tuku,
  • "polotučné mléko" nebo "nízkotučné mléko" obsahující mezi 1,5% and 1,8% tuku,
  • "odstředěné mléko" s obsahem maximálně 0,5% tuku.

V závislosti na obsahu tuku půl litru mléka obsahuje 1,5 - 17,5 g tuku a pokrývá 2 - 25% doporučené denní dávky.